sernik z kajmakiem i migdałami
środa, listopada 20, 2013
ciasto idealne na jesienną chandrę :)
- 1 kg twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka
zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Formę o średnicy 26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia, przelać
masę. Piec w temperaturze 180ºC ok. 60 minut. Studzić w lekko uchylonym
piekarniku.
II warstwa (kajmak z likierem kawowym):
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- mała puszka kajmaku
- 50 ml likieru kawowego
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
Śmietanę kremówkę ubić, dodać kajmak, likier i rozpuszczona żelatynę i wymieszać. Krem przełożyć na
zimny sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.
2 komentarze
Wygląda cudnie! Musiał być pyszny:-)
OdpowiedzUsuńMam niesamowitą słabość do serników. Z kajmakiem - ciasto idealne.
OdpowiedzUsuń