sernik z kajmakiem i migdałami

środa, listopada 20, 2013

 

ciasto idealne na jesienną chandrę :)

I warstwa (serowa):
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w temperaturze 180ºC ok. 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. 
II warstwa (kajmak z likierem kawowym):
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • mała puszka kajmaku
  • 50 ml likieru kawowego
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
Śmietanę kremówkę ubić, dodać kajmak, likier i rozpuszczona żelatynę i wymieszać. Krem przełożyć na zimny sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda cudnie! Musiał być pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam niesamowitą słabość do serników. Z kajmakiem - ciasto idealne.

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów