sernik z truflą czekoladową i likierem kawowym

środa, listopada 13, 2013

 
 


I warstwa (serowa):
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować, dodać pozostałe skladniki i zmiksować. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w temperaturze 160ºC ok. 45 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. 

II warstwa (trufla czekoladowa z likierem kawowym):
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru kawowego
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, dodać czekoladę.Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej. Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier puder, wlać likier, rozpuszczona żelatynę i ubić. Krem przełożyć na zimny sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.

Sernik rozpływa się w ustach, polecam, przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Sernik i trufla... Boskie połączenie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów