ciasto z brzoskwiniami "do góry nogami" / peach upside down cake
poniedziałek, września 30, 2013na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (26 cm) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru, ułożyć brzoswkinie pokrojone w połówki, 4 jajka ubić z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać stopniowo 1 i 1/2 szklanki mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, ciasto wylać na brzoskwinie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika aby wystygło i wyłożyć „do góry nogami” na paterę
P.S. w środku brzoskwiń ułożyłam rodzynki, można zastąpić je np. żurawiną lub wiśniami
przepis lekko zmodyfikowany na własny użytek ze strony: lawendowydom.com.pl
1 komentarze
kusisz tak z samego początku tygodnia!
OdpowiedzUsuń