cake pops - ciasteczka jak lizaki
środa, września 11, 2013
400 g suchego ciasta, pokruszonego (np. ciasto babkowe, czekoladowe) + 120 g serka mascarpone
+ 80 g nutelli lub masła orzechowego = zrobić duża kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, uformować małe kulki i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
+ 80 g nutelli lub masła orzechowego = zrobić duża kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, uformować małe kulki i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Tabliczke czekolady roztopić z 1 łyżką oleju lub masła w kąpieli wodnej ( ja dodałam jeszcze nieco śmietany kremówki, aby masa była bardziej płynna). Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek
kulki. Poukładać cake pops na
blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć
cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając,
aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
źródło: moje wypieki
P.S.
z pozostałej rozpuszczonej czekolady zrobiłam czekoladki dla dzieciaków, szybko sie rozeszły ;)
P.S.
z pozostałej rozpuszczonej czekolady zrobiłam czekoladki dla dzieciaków, szybko sie rozeszły ;)
0 komentarze