brownie z granatem / pomegranate brownie
sobota, listopada 07, 2015wystrzałowe brownie z polewą czekoladową i granatem
składniki:
- 1 kostka roztopionego masła
- 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (1 tabliczka = 100 g)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 165g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremkę kwadratową
(ja mam wym. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło w
garnuszku i dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać na gładką masę i
ostudzić. Ubić jajka, żółtka, cukier oraz wanilię aż krem stanie się
lekki i puszysty. Ostudzoną masę maślano-czekoladową wlewać powoli do ubitych
jajek i mieszać delikatnie łopatką (zostawić trochę na polewę). Wsypać
przesiane suche składniki. Ciasto przelać do foremki. Piec ok. 25minut - środek powinien
być lekko ciągnący. Ostudzić w foremce, polać resztką zostawionej
wcześniej masy maślano-czekoladowej, następnie kroić na kwadraty.
Nieco zmodyfikowany przepis
na to brownie pochodzi od Lorraine Pascale - byłej
brytyjskiej modelki, aktualnie prowadzącej kulinarne programy telewizyjne.
3 komentarze
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOgólnie bardzo lubię brownie i robię je zawsze kiedy najdzie mnie na to ochota czyli często. Jednak nigdy nie dodawałam do tego ciasta żadnych owoców granatu. Samo ciasto brownie robię z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i jak najbardziej wychodzi pyszne, ale jak pisałam granat to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńBloging
OdpowiedzUsuń