trifle

czwartek, lipca 31, 2014




trifle to deser rodem z Anglii złożony z ciasta biszkoptowego nasączonego alkoholem, galaretki owocowej, polany sosem custard, ozdobiony bitą śmietaną i owocami,
można serwować w pucharkach lub w salaterce

składniki:
  • niebieska galaretka
  • borówki amerykańskie
  • budyń waniliowy w proszku + mleko
  • śmietanka 30 %
  • biszkopty
  • likier kawowy
  • kawa
przepis na moja wersję trifle:

na dno pucharków lub salaterki układamy borówki, zalewamy galaretką, wkładamy do lodówki, czekamy aż stężeje, w międzyczasie robimy budyń i wylewamy na stężałą galaretkę, wkładamy deser ponownie do lodówki, na budyniu układamy biszkopty nasączone likierem kawowym wymieszanym z kawą, układamy na budyniu, deser ozdabiamy bitą śmietana i owocami
polecam - idealny letni deser!

Lekkie desery bez piekarnika vol 2

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Piękne zdjęcia! <3 Wspaniałe wykonanie. Cudo. <3
    Ciekawy blog. Zapraszam do mnie.
    Męski blog o modzie i lifestyl'u.

    http://gabriel-data.blogspot.com/

    Obserwacja za obserwację?
    Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
    Tylko przypomnij w komentarzu.
    www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser fantastycznie wygląda, pokuszę się na niego, ale muszę biszkopty zastąpić jakąś ich wersją bezglutenową, podobnie z budyniem, ale uda się, na pewno. :-)

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów