zupa cebulowa z boczkiem / onion and bacon soup

środa, kwietnia 30, 2014


potrzebujemy:
  • 4 duże cebule
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • boczek pokrojony w paski
  • szklankę białego wytrawnego wina
  • bulion rosołowy
  • 2 serki topione
  • przyprawy (świeży tymianek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie)
  • chleb na grzanki
smażymy boczek pokrojony w paski, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, dodajemy posiekane ząbki czosnku (uważamy żeby nie przypalić, bo czosnek zrobi się gorzki), zalewamy szklanką białego wytrawnego wina, smażymy kolejne parę minut, zalewamy bulionem (1 litr wody + 2 kostki rosołowe), dodajemy 2 serki topione, świeży tymianek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i grzanki (na maśle podsmażamy pokrojony w kostkę chleb posypany ziołami prowansalskimi)

przepis na bardziej klasyczną zupę cebulową podawałam tutaj

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Uwielbiam zupę cebulową, w tym wykonaniu wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów