ciasteczka Sponge Bob / Sponge Bob cookies

piątek, kwietnia 18, 2014




  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut, po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką, wykrawać świąteczne kształty, układać na papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia. Ozdobić lukrem (biały zrobiłam z białka, cukru pudru i cytryny, żółty lukier z paczki i zielony w pisaku), posypkami, kandyzowanymi owocami i cukierkami.

Foremki (Sponge Bob, Patryk i Gacuś) są z książki "Moja ciasteczkowa książka kucharska" kupionej w Lidlu, ale przepis z którego często korzystam jest ze strony Moje Wypieki.

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów