ciasteczka Sponge Bob / Sponge Bob cookies
piątek, kwietnia 18, 2014- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać
szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut, po schłodzeniu, odrywać
kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3
mm, podsypując delikatnie mąką, wykrawać świąteczne kształty, układać na
papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut,
do lekkiego zarumienienia. Ozdobić lukrem (biały zrobiłam z białka, cukru pudru i cytryny, żółty
lukier z paczki i zielony w pisaku), posypkami, kandyzowanymi owocami i
cukierkami.
Foremki (Sponge Bob, Patryk i Gacuś) są z książki "Moja ciasteczkowa książka kucharska" kupionej w Lidlu, ale przepis z którego często korzystam jest ze strony Moje Wypieki.
0 komentarze