makaron z sosem carbonara

środa, kwietnia 30, 2014


Potrzebujemy:
  • makaron fettuccine
  • boczek pocięty w paski
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki białego wina
  • łyżkę tartego parmezanu
  • świeży rozmaryn
Ugotować makaron, podsmażyć boczek z cebulą, następnie dolać wino, dodać czosnek i smażyć kolejne parę minut. W międzyczasie roztrzepać żółta, dodać do nich śmietanę oraz ser i wymieszać. Zmniejszyć temperaturę smażenia do minimum i dodać masę jajeczno-śmietanową. Doprawić solą, pieprzem i świeżym rozmarynem (lub bazylią). Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać i serwować.

Do dzieła!

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów