sernik marmurek
niedziela, kwietnia 06, 2014- 500 g twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 300 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- paczka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ucieramy żółtka z cukrem, masłem, mąką cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na puszystą masę, białka ubijamy i mieszamy delikatnie z masą, masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać, przelać całość do
dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia na przemian nalewając łyżką trochę masy białej, trochę brązowej. Piec w temperaturze 160ºC ok. 45 minut. Studzić w lekko uchylonym
piekarniku. Ozdabiamy np. czekoladkami muszelkami (te są z Lidla)
0 komentarze