sernik z mango i cytryną / mango and lemon cheesecake

wtorek, maja 06, 2014




Ciasto lekko kwaskowate, serwowane na zimno idealne na upały - polecam!

I warstwa:
  • paczka ciemnych herbatników (tu czekoladowo-kawowe z Biedronki)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą oraz wyłożyć pokruszonymi herbatnikami z dodatkiem niewielkiej ilości masła (herbatniki można pokruszyć w malakserze lub ręcznie w woreczku foliowym przykrytym ściereczką żeby się nie rozerwał i uderzać w nie tłuczkiem); herbatniki maja mieć konsystencję mokrego piasku, ubić je rękoma na dnie formy

II warstwa:
  • 1 kg twarogu do sernika
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki skórki cytrynowej w syropie (lub np. rodzynki)
Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę wymieszać z twarogiem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę cytrynową, masę serowa i wylać na spód z herbatników. Piec ok. 1 godziny w 170 stopniach.

III warstwa:
  •  mango zmiksowane blenderem + kilka kostek do ozdoby
  • 2 galaretki cytrynowe
Zmiksowane blenderem mango połączyć z 2 galaretkami cytrynowymi i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

P.S. Dzięki K. za ten słoiczek cytrynowej skórki i za coś jeszcze ;)

You Might Also Like

2 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów