tarta ze snickersem / snickers pie
sobota, maja 10, 2014potrzebujemy:
- 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 225 g pokruszonych ciastek Oreo lub innych tego typu (np. Neo z Lidla)
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka gotowej masy karmelowej (ok. 400 g)
- 50 g białej czekolady, roztopionej w śmietance
- 3 snickersy, każdy po 60 g
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- posypka
spód:
225 g pokruszonych ciastek Oreo lub innych tego typu (np. Neo z Lidla) + 50 g gorzkiej czekolady, połamanej + 50 g masła, w temperaturze pokojowej = zmiksować malakserem i ułożyć na dnie dużej tortownicy (śr. 25 cm), mocno docisnąć i wstawić do lodówki
I warstwa:
opakowanie serka mascarpone (250 g) zmiksować z 3/4 puszki gotowej masy karmelowej (polecam tą z firmy Gostyń, jest smaczna i łatwo się rozciera), dodać pokruszony batonik Snickers, wsadzić do lodówki do schłodzenia
II warstwa:
1 i 1/2 kubeczka śmietany kremówki (36 %) ubić i dodać rozpuszczoną biała czekoladę (rozpuściłam kilka kostek w 1/2 kubeczka śmietanki kremówki)
wierzch ozdobić pozostałą masą karmelową (przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy esy-floresy - jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją podgrzać, ta z Gostynia nie wymaga tego) i 2 pociętymi batonikami Snickers i posypką
pomysł zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki - zmodyfikowałam go nieco dodając białą czekoladę nie do masy karmelowej, bo wydawała mi się już dostatecznie słodka, a do bitej śmietany zamiast cukru
0 komentarze