tort truskawkowo-kokosowy / strawberry coconut cake

poniedziałek, czerwca 03, 2013



 

tort truskawkowo-kokosowy z mleczkiem kokosowym na czekoladowym spodzie:

biszkopt czekoladowy:
6 jajek + 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków + 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) + łyżeczka proszku do pieczenia + 1/3 szklanki kakao + 50 g startej gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać. Piec w dużej, okrągłej tortownicy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.

Krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml) + 250 g serka mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru + 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki likieru kokosowego z rumem.

Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć wodą z mleczka kokosowego i 3 łyżek likieru kokosowego z rumem, posmarować dżemem truskawkowym i masą kokosową, udekorować ulubionym kremem lub bitą śmietaną i owocami ( ja uzyłam gotowego kremu do tortów o smaku truskawkowym firmy Cykoria, bo spodobał mi się jego delikatnie różowy kolor).

Inspiracją pochodzi z bloga Moje Wypieki, przepis nieco zmodyfikowałam na własne potrzeby.

You Might Also Like

1 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów