szarlotka / apple pie
sobota, czerwca 15, 2013Ciasto:
240 g mąki pszennej
120 g masła
60 g cukru
kilka łyżek gorącej wody
Farsz:
jabłka prażone ze słoika
cynamon
rodzynki
Zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części (jedną nieco większą od drugiej). Większą wylepić spód i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st C. i podpiec przez ok 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na spód jabłka, z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości ok. 2 cm, które należy ułożyć na jabłkach. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżeczką wody i posypać odrobiną cukru. Wstawić ponownie do piekarnika i piec godzinę.
Przepis nieco zmodyfikowany na włane potrzeby ze strony White Plate
P.S.
Zabrakło mi nieco ciasta do zrobienia paseczków i musiałam dorobić, więc na drugi raz spróbuję robić wg. podanych proporcji w mniejszej blaszce (20cm).
1 komentarze
Szarlotka jest dobra na wszystko! Obok sernika to moje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Ci życzę!:-)