tort truskawkowo-kokosowy / strawberry coconut cake
poniedziałek, czerwca 03, 2013
tort truskawkowo-kokosowy z mleczkiem kokosowym na czekoladowym spodzie:
biszkopt czekoladowy:
6 jajek + 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków + 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) + łyżeczka proszku do pieczenia + 1/3 szklanki kakao + 50 g startej gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. Delikatnie
wmieszać. Piec w dużej, okrągłej tortownicy w temperaturze 160
- 170ºC przez około 35 - 40 minut.
Krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml) + 250 g serka mascarpone + 1/3 szklanki cukru pudru + 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki likieru kokosowego z rumem.
Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć wodą z mleczka kokosowego i 3 łyżek likieru kokosowego z rumem, posmarować dżemem truskawkowym i masą kokosową, udekorować ulubionym kremem lub bitą śmietaną i owocami ( ja uzyłam gotowego kremu do tortów o smaku truskawkowym firmy Cykoria, bo spodobał mi się jego delikatnie różowy kolor).
Inspiracją pochodzi z bloga Moje Wypieki, przepis nieco zmodyfikowałam na własne potrzeby.
1 komentarze
Piękny ten torcik :)
OdpowiedzUsuń