tort dla 3-latka/birthday cake for 3-year-old boy

niedziela, czerwca 23, 2013



biszkopt czekoladowy:
6 jajek + 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków + 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) + łyżeczka proszku do pieczenia + 1/3 szklanki kakao + 50 g startej gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać. Piec w dużej, okrągłej tortownicy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.

Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć kawą z likierem kawowym, udekorować ulubionym kremem lub bitą śmietaną z kakao ( ja użyłam gotowego kremu do tortów o smaku czekoladowym), wiórkami kokosowymi, żelkami itp.

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów