ciasto z rabarbarem i kruszonką / rhubarb crumble cake
poniedziałek, czerwca 10, 2013
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier,
szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim,
ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać
szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze.
Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie
rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt
mokra, dosypać trochę mąki.
Przepis ze strony Moje Wypieki
0 komentarze