kurczak po wegiersku z erős pista

poniedziałek, marca 02, 2015




do garnka wrzucamy obsmażone wcześniej na oleju pałki z kurczaka przyprawione przyprawą do kurczaka po węgiersku Kamisa + podsmażony boczek i cebula + pokrojona w kostkę papryka słodka + pomidory w puszce, zalewamy wszystko wodą i dusimy aż mięso stanie się miękkie

ja podałam z przywiezioną z podróży do Budapesztu pikantną i dość słoną pastą z papryki Erős Pista (Ostry Stefek), to słynny na całym świecie przetwór dla miłośników ostrych smaków, może być serwowany do gulaszu, bograczu, leczo, podaje się go na oddzielnym talerzyku, a nie bezpośrednio do potrawy, dzięki temu każdy może stopniować ostrość swojej porcji potrawy

P.S. a talerz to porcelana opolska w ręcznie malowane kwiaty :)

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wygląda obłędnie!
    PS. Cudny talerz <3
    Zapraszam do siebie http://asiuuulek.blogspot.com/
    Joanna

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów