ciasto świerszcz / grasshopper pie
sobota, lipca 20, 2013
spód:
paczka markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np.Oreo lub Neo) + 50 g gorzkiej czekolady + 50 g masła = włożyć do malaksera i zmiksować, wyłożyć powstałą masą formę o średnicy 20 cm i schłodzić
nadzienie:
150 g pianek marshmallows w kolorze białym (ja użyłam biało-niebieskie w kształcie smerfów - nadały fajny morski kolor masie) + 125 ml pełnego mleka (3,2%) = lekko pogrzać w garnuszku i miesza, aby pianki się rozpuściły -uwaga - nie zagotowywać, bo żelatyna z pianek nie zastygnie, do powstałej masy dodać 60 ml likieru miętowego, ostudzić, ubić 200 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niwielkiej ilości wody i dodać do masy, wylać na spód i wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc
inspiracja z lekką modfikacją na własne potrzeby: www.mojewypieki.com
3 komentarze
ciasta świerszcza nie robiłam, choć już tyle razy się przymierzałam.. zawsze coś wypadło innego do zrobienia.
OdpowiedzUsuńmyślę, że w końcu się zbiorę i za nie zabiorę :p
wygląda przepięknie,pierwszy raz o nim słyszę a już zrobiło na mnie wrażenie. muszę go zrobić
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja!
OdpowiedzUsuń