tort miętowo-czekoladowy "After Eight" / 'After Eight' mint chocolate cake
poniedziałek, lipca 22, 2013dzień przed robieniem ciasta zagotować śmietankę 30 % i rozpuścić w niej czekoladki After Eight lub inne tego typu, albo tabliczkę miętowej czekolady nadziewanej, wstawić do lodówki na noc do schłodzenia
na drugi dzień wyłożyć dno tortownicy pokruszonymi w malakserze ciasteczkami typu digestive z czekoladą z odrobiną masła, spód schłodzić do czas zrobienia nadzienia
ubić mikserem śmietankę z rozpuszczoną czekoladą zrobioną dzień wczesniej i dodać do niej pod koniec ubijania 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
na wierzch wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę w małej ilości śmietany kremówki (aby polewa nie była twarda i łatwiej się kroiło - jak w komentarzu poniżej przepisu), zrobić paski z rozpuszczonej białej czekolady za pomocą rękawa cukierniczego z najmniejszczą okrągłą końcówką i przeciągnąć je wykałaczką, można też zrobić paski z białej czekolady bezpośrednio na nadzieniu, lub tylko posypać ciasto kakao
2 komentarze
hejka,do tej polewy z gorzkiej czekolady na gorze ciasta dodaj smietany kremówki[razem rozpuszczaj] żeby nie była taka twarda pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńdzięki za poradę, spróbuję!
OdpowiedzUsuń