ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą
piątek, grudnia 11, 2015
Składniki:
- 4 jajka
- 250 gram cukru
- 180 gram roztopionego i przestudzonego masła
- 300 gram mąki pszennej
- 400 gram obranej i startej marchewki
- 100 gram mlecznej czekolady posiekanej na drobne kawałki (u mnie jeden czekoladowy mikołaj)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać masło i miksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i przyprawy i drewnianą łyżką wszystko wymieszać. Dodać startą marchewkę i posiekaną czekoladę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 min w 180 stopniach. Wyłączyć piekarnik i jeszcze 10 min trzymać w zamkniętym piekarniku. Następnie wyjąć, postawić na kratce i ostudzić.
Ciasto dość słodkie, wilgotne, sycące, w sam raz do herbaty czy kawy w zimowy dzień, pachnie przyprawami typowo świątecznymi.
Przepis pochodzi z książki White Plate "Słodkie":
Ciasto dość słodkie, wilgotne, sycące, w sam raz do herbaty czy kawy w zimowy dzień, pachnie przyprawami typowo świątecznymi.
Przepis pochodzi z książki White Plate "Słodkie":
4 komentarze
coś czuję, że moja rodzina byłaby tym ciastem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńmoje dzieci zjadły chętnie, ale chyba nie ze względu na tą marchewkę w środku, ale czekoladkę :)
Usuńwygląda na wilgotny. uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńdość wilgotne i zbite, można się nasycić już jednym kawałkiem i słodkie, spokojnie można dodać mniej cukru
Usuń