ciasto z piwem Guinness / Guinness cake
wtorek, grudnia 29, 2015
Idealne ciasto dla miłośników ciemnego piwa i gorzkiej czekolady
- ciężkie, wilgotne, o intensywnym wytrawnym smaku.
Składniki:- ciężkie, wilgotne, o intensywnym wytrawnym smaku.
- 250 ml ciemnego piwa Guinness
- 250 g masła
- 75 g kakao
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 142 ml kwaśnej śmietany min. 18%
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Podgrzać piwo w rondelku. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.
W osobnej misie, mikserem, ubić kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Wlać do mieszanki piwnej i krótko zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszać.
Formę z kominem nasmarować masłem, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Masło roztopić w niewielkim garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, Polać wierzch ciasta. Można dodać kandyzowane lub świeże czereśnie na wierzch.
przepis z drobną modyfikacją pochodzi ze strony: moje wypieki,
oryginalnie jest przepisem Nigelli Lawson
0 komentarze