ciasto z piwem Guinness / Guinness cake

wtorek, grudnia 29, 2015

Idealne ciasto dla miłośników ciemnego piwa i gorzkiej czekolady 
ciężkie, wilgotne, o intensywnym wytrawnym smaku.
Składniki:
  • 250 ml ciemnego piwa Guinness
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 142 ml kwaśnej śmietany min. 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Podgrzać piwo w rondelku. Dodać masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.
W osobnej misie, mikserem, ubić kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Wlać do mieszanki piwnej i krótko zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszać.
Formę z kominem nasmarować masłem, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Masło roztopić w niewielkim garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, Polać wierzch ciasta. Można dodać kandyzowane lub świeże czereśnie na wierzch.

przepis z drobną modyfikacją pochodzi ze strony: moje wypieki
oryginalnie jest przepisem Nigelli Lawson

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów