pierniczki / gingerbread cookies
sobota, grudnia 19, 2015W tym roku testowałam nowe przepisy na pierniczki, szukałam jakiegoś sposobu, żeby pierniczki za bardzo nie wyrosły, bo chciałam wykorzystać nowe foremki śnieżynki i zależało mi, aby pierniczki zachowały swoje kształty. Na blogu http://pieprzczywanilia.blogspot.com znalazłam sprawdzony przepis, ale nie mogłam znaleźć melasy. Koleżanka poleciła mi przepis z tej strony: http://www.bistromama.pl, przetestowałam go z powodzeniem.
składniki:
- 80 dag mąki (dałam pół na pół zwykłą pszenną z tą z pełnoziarnistą)
- 45 dag miodu
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka kawy mielonej
P.S.
do zdobienia użyłam lukru zrobionego z białka jajka i cukru pudru oraz pustego, umytego pisaka Dr. Oetker którego rozcięłam na końcu i do którego wlałam swój lukier, ten patent podpatrzyłam na jednym z blogów, niestety nie pamiętam na którym, bardzo się przydał! :)
1 komentarze
Śliczne wzory pierniczków :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)