keks świąteczny / christmas fruitcake

środa, grudnia 30, 2015




keks - smakuje trochę jak biszkopt, tylko kryje w sobie niespodziankę - kolorowe owoce i chrupiące orzechy i ma niewątpliwą zaletę - długo się przechowuje, a po kilku dniach jest nawet smaczniejszy niż od razu po upieczeniu - więc można go jeść jeszcze po świętach ;)
składniki:
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250g masła o temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • ok. 200 g bakalii (kandyzowane owoce, posiekane orzechy)
do dekoracji:
  • 50 ml rumu 
  • biały lukier
  • wiśnie kandyzowane
Bakalie wymieszać z łyżką mąki, aby nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie biała. Następnie dodawać po jednym jajku dalej miksując. Dodawać stopniowo mąkę, następnie wlać mleko. Dodać rum, bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę i udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny oraz kandyzowanymi wiśniami.


przepis znaleziony na stronie: http://lawendowydom.com.pl

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów