brownie z Oreo a'la Lorraine Pascal / cookies and cream fudge brownies

sobota, maja 02, 2015



składniki:

  • 165g roztopionego masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 165g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 154g ciasteczek Oreo pokrojonych na kawałki (ja użyłam podobnych ciastek Neo z Lidla)
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremkę kwadratową (ja mam wym. 24 cm) posmarować masłem, oprószyć mąką i wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło w garnuszku, potem ściągnąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać na gładką masę i ostudzić. Ubić jajka, żółtka, cukier oraz wanilię aż krem stanie się lekki i puszysty. Ostudzoną masę maślano-czekoladową wlewać powoli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łopatką. Wsypać przesiane suche składniki oraz 1/3 pokruszonych ciasteczek Oreo. Ciasto przelać do foremki i posypać resztą ciasteczek. Piec ok. 25 - środek powinien być lekko ciągnący. Ostudzić w foremce, następnie kroić na kwadraty. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku przez kilka dni. Polecam zabrać na majówkę! :)



przepis Lorraine Pascale - byłej brytyjskiej modelki, aktualnie prowadzącej kulinarne programy telewizyjne, poniżej filmik z przepisem ta brownies:




You Might Also Like

3 komentarze

  1. To muuuuuuuuuuuusi być rewelacyjne <3
    Chodzi za mną ostatnio .... BROWNIES i jeszcze z oreo ;)
    Piękne ujęcia!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, piękne jest to brownie! :)
    Wygląda cudownie i z pewnością smakuje jeszcze lepiej! *.*
    Wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję i polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów