malezyjskie curry z kurczaka / malaysian chicken curry
środa, lutego 13, 2013inspiracja: maggiegotuje.blogspot.com
2 posiekane czerwone cebule + 4 obrane ząbki czosnku + 4 czerwone papryczki chilli (oczyszczone z nasion są mniej pikantne) + 2 łyżeczki trawy cytrynowej w paście + kawalek imbiru (ok. 3-4 cm) obrany i pokrojony w plastry + 1 łyżeczka kurkumy + 2 piersi z kurczaka + 400 ml mleka kokosowego + 3 łyżki pasty z tamaryndowca +1 łyżka sosu rybnego
Cebule, czosnek, chilli, trawę cytrynową, imbir i kurkumę zmiksować blenderem na pastę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pastę, smażyć na malym ogniu przez około 10 minut. Dorzucić kurczaka, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając. Dodać mleko kokosowe, pastę z tamaryndowca i sos rybny, smażyć jeszcze przez 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Podawać z ryżem.
0 komentarze