waniliowa babka budyniowa
sobota, kwietnia 02, 2016
babka, którą piecze się bez dodatku mąki - zastępują ją waniliowe budynie w proszku, dzięki którym ma piękny, złoty kolor i intensywny, waniliowy smak
składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 240 g masła (lub margaryny)
- 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500 ml mleka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo płynne masło. Dodać budynie z proszkiem. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Można ozdobić tartą skórką cytrynowa, lub tak jak u mnie kandyzowanymi skórkami cedratu w kostkach.
0 komentarze