waniliowa babka budyniowa

sobota, kwietnia 02, 2016


babka, którą piecze się bez dodatku mąki - zastępują ją waniliowe budynie w proszku, dzięki którym ma piękny, złoty kolor i intensywny, waniliowy smak

składniki:
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240 g masła (lub margaryny)
  • 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500 ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo płynne masło. Dodać budynie z proszkiem. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem wysmarowanej masłem i posypanej mąką. 
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.

Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Można ozdobić tartą skórką cytrynowa, lub tak jak u mnie kandyzowanymi skórkami cedratu w kostkach.

inspiracja: http://www.domowe-wypieki.pl

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów