szarlotka polska a'la White Plate

sobota, kwietnia 16, 2016



zawodowa szarlotka, palce lizać, krucha, pachnąca, sycąca, polecam: 
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła 
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 80 g śmietny
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
jabłka:
  • 1 kg jabłek 
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jabłka obrać, pokroić. Na patelni rozpuścić trochę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć aż puszczą sok, dodać cukier i przyprawy, dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Odstawić do ostudzenia.
Wylepić połowa ciasta dół tortownicy (u mnie mała, kwadratowa, taka jak do brownie) obłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, obłożyć jabłkami. Pozostała cześć ciasta rozkruszyć na owoce. Piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej White Plate Słodkie

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów