szarlotka polska a'la White Plate
sobota, kwietnia 16, 2016
zawodowa szarlotka, palce lizać, krucha, pachnąca, sycąca, polecam:
ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 80 g śmietny
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
jabłka:
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wylepić połowa ciasta dół tortownicy (u mnie mała, kwadratowa, taka jak do brownie) obłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, obłożyć jabłkami. Pozostała cześć ciasta rozkruszyć na owoce. Piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej White Plate Słodkie
0 komentarze