ratatouille z sezonowych warzyw w słoiku

piątek, sierpnia 04, 2017

składniki:

  • żółta cukinia
  • zielona cukinia
  • bakłażan
  • pomidory
  • cebula
  • papryka
  • czosnek
  • oliwki
  • oliwa
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól himalajska
  • pieprz mielony
umyte i pokrojone warzywa układamy na blasze razem ze świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą, pieczemy tak długo, aż będą miękkie, układamy warstwami w słoiku  przesypując ziołami prowansalskimi i skrapiając oliwą, 
pasteryzujemy na mokro ok. 30 minut (do wyłożonego ściereczką garnka wkładamy zakręcone słoiki, wlewamy wodę o tej samej temperaturze co zawartość słoików - poziom wody powinien sięgać minimum 3/4 wysokości słoika, , pasteryzować w temperaturze wody ok. 75 do 90 stopni C.)

przepis pochodzi z książki "W słoiku. Przetwory przez cały rok" Kasi Marciniewicz

to będzie już chyba ostatni przepis z cukinią w roli głównej tego lata, tak obrodziła, że muszę przyznać, że chyba nieco mi się już... przejadła ;-)

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów