makaron ze szpinakiem nowozelandzkim
czwartek, czerwca 29, 2017
gorąco polecam spróbować szpinak nowozelandzki czyli trętwian czterorożny to zbliżona w smaku i właściwościach odżywczych roślina rosnąca dziko w Nowej Zelandii, w przeciwieństwie do zwykłego szpinaku jest niewrażliwy na upały i można go z powodzeniem hodować w lecie w ogródku lub na balkonie, już dwie roślinki wystarczą dla jednej osoby, jest bardzo wydajny, aby roślina ładnie się rozkrzewiała należy pamiętać o regularnym uszczypywaniu młodych pędów
szpinak nowozelandzki przyrządzamy jak normalny szpinak, można go podawać np. z makaronem lub jako dodatek do smoothie
makaron ze szpinakiem i szynką:
- szynkę surową wędzoną podsmażamy na oliwie z oliwek,
- dorzucamy umyty szpinak i zmiażdżony ząbek (lub dwa) czosnku,
- dorzucamy serek topiony lub trochę sera gorgonzola
- dodajemy śmietanę (kwaśną lub 30% jak kto lubi), doprawiamy sola i pieprzem do smaku, podajemy z ulubionym makaronem
0 komentarze