makaron ze szpinakiem nowozelandzkim

czwartek, czerwca 29, 2017


gorąco polecam spróbować szpinak nowozelandzki czyli trętwian czterorożny to zbliżona w smaku i właściwościach odżywczych roślina rosnąca dziko w Nowej Zelandii, w przeciwieństwie do zwykłego szpinaku jest niewrażliwy na upały i można go z powodzeniem hodować w lecie w ogródku lub na balkonie, już dwie roślinki wystarczą dla jednej osoby, jest bardzo wydajny, aby roślina ładnie się rozkrzewiała należy pamiętać o regularnym uszczypywaniu młodych pędów

szpinak nowozelandzki przyrządzamy jak normalny szpinak, można go podawać np. z makaronem lub jako dodatek do smoothie

makaron ze szpinakiem i szynką:

  • szynkę surową wędzoną podsmażamy na oliwie z oliwek, 
  • dorzucamy umyty szpinak i zmiażdżony ząbek (lub dwa) czosnku, 
  • dorzucamy serek topiony lub trochę sera gorgonzola 
  • dodajemy śmietanę (kwaśną lub 30% jak kto lubi), doprawiamy sola i pieprzem do smaku, podajemy z ulubionym makaronem 

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów