beza ze snickersem

piątek, stycznia 20, 2017

OSTRZEŻENIE: ciasto tylko dla miłośników ekstremalnej słodyczy
składniki na bezę:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • posiekany baton snickers
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać sok z cytryny i mąkę, ubić. Dorzucić pokruszony baton i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, uformować na kształt koła.
Piec w 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec jeszcze około 1 godzinę, ewentualnie przedłużyć pieczenie o 5 - 8 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
na wierzch:
  • bita śmietana
  • serek mascarpone
  • masa kajmakowa
  • posiekany baton snickers
bitą śmietanę ubić, dodać serek i kajmak, delikatnie wymieszać, udekorować posiekanym snickersem
inspiracja książka "Moje Wypieki" Dorota Świątkowska:

You Might Also Like

2 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów