nutella ze śliwek - przepis z książki "Z działki, z lasu i takie tam" Agaty Królak

piątek, listopada 18, 2016


składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 1,2 kg cukru
  • 20-25 dag kakao gorzkiego
  • 3 op. cukru waniliowego
  • 2-3 czekolady gorzkie
Śliwki myjemy i drylujemy. Owoce wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, smażymy, aż puszczą cukier, a następnie jak już nieco rozmiękną przecieramy blenderem. Smażymy je na wolnym ogniu ok. 2 godziny, mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao i czekolady i gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze gorąca masę przelewamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Dzieci uwielbiają tą śliwkową nutellę, świetnie sprawdza się zarówno na tostach, jak i jako dodatek do ciast (np. brownie) lub muffinek, polecam, palce lizać!

Przepis pochodzi z książki "Z działki, z lasu i takie tam" Agaty Królak zawierającej szereg przepisów do wykorzystania przez działkowiczów, amatorów leśnych darów i nie tylko. Znajdziemy tam szereg pomysłów na pożyteczne wykorzystanie różnych ogrodowych, czy leśnych owoców i działkowych warzyw, przepisy  do smarowania, do zagryzania, do picia i do popicia - czasem tylko dla dorosłych ;-)

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów