sałatka z quinoa, jarmużu i pieczonej dyni
piątek, października 16, 2015
W wodzie z solą, pieprzem i łyżeczką oliwy gotujemy komosę ryżową (quinoa) wg czasu podanego na opakowaniu (ok 20min.), dodajemy podpieczoną na blaszce przez ok. 30 min. dynię hokkaido (przed pieczeniem myjemy, kroimy bez obierania ze skórki i przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i jak ktoś lubi cynamonem albo papryką) oraz jarmuż sparzony wrzątkiem przez 3-4 minuty. Całość polewamy dressingiem (u mnie oliwa + sok z cytryny + musztarda + sól + pieprz). Dodałam jeszcze na koniec pokrojone suszone pomidory i orzechy nerkowca. Bardzo zdrowa, sycąca sałatka w sam raz do pudełka na lunch w pracy. Jesienne superfood :)
1 komentarze
kolorowo i smacznie- to jest to!
OdpowiedzUsuń