zupa z ciecierzycy z pomidorami

czwartek, lipca 16, 2015

SKŁADNIKI:
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki oliwy 
gałązka świeżego tymianku 
gałązka świeżego majeranku
1 puszka pomidorów
500 ml bulionu
garść ciecierzycy
2 marchewki
3 ziemniaki
garść grzanek


PRZYGOTOWANIE:
Surową, suchą ciecierzycę należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, odcedzić, zalać bulionem i wtedy ugotować do miękkości (ok. 1 godziny) dodać ziemniaki i marchewkę, gotować kolejne 1/2 godziny. Dodać
pokrojoną cebulę i czosnek (podsmażone na oliwie), dodać pomidory gotować przez ok. 10 - 15 minut, dodać posiekane zioła (kilka listków zostawić do dekoracji). Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić solą, pierzem, papryką (słodką lub ostrą wg upodobania). Zmiksować zupę blenderem (2 - 3 łyżki ciecierzycy pozostawić do dekoracji). Podawać z grzankami z chleba podsmażonymi na maśle z dodatkiem ziół prowansalskich lub z ugotowanym makaronem, skropić oliwą.


Letnie oczyszczenie

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów