jabłecznik na kruchym cieście z czekoladową polewą

środa, stycznia 01, 2014

 ciasto 3 razy trafia do piekarnika, ale w sumie dość szybko się je robi i warte jest nieco zachodu, poniżej kolejne etapy:

  • 2 kostki margaryny 
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 jabłek
  • mleko
  • kakao
miękka kostka margaryny + maka + cukier + proszek do pieczenia + żółtka = zagnieść (ciasto nie może być klejące, jeśli jest - dodać trochę mąki)

5/8 z tego ciasta wyłożyć na prostokątna blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut

ciasto wyciągnąć i ułożyć na nim pokrojone w kostkę jabłka, potem zalać to ubitymi na sztywną pianę białkami z niewielką ilością cukru i znów wstawić do piekarnika na 10 minut

do 3/8 pozostałego ciasta dodać kakao, tak aby zrobiło się brązowe i pokruszyć na cieście i znowu włożyć do piekarnika na 15 minut

3/4 kostki margaryny rozpuścić w garnuszku z 3/4 szklanki cukru, duża ilością kakao i odrobiną mleka, stale mieszać, aż masa zgęstnieje, po wystudzeniu polać masą zimne ciasto

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Rewelacja. Uwielbiam to ciacho, a zwłaszcza z czekoladową polewą ;)

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów