jabłecznik na kruchym cieście z czekoladową polewą
środa, stycznia 01, 2014
ciasto 3 razy trafia do piekarnika, ale w sumie dość szybko się je robi i warte jest nieco zachodu, poniżej kolejne etapy:
- 2 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 jabłek
- mleko
- kakao
5/8 z tego ciasta wyłożyć na prostokątna blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut
ciasto wyciągnąć i ułożyć na nim pokrojone w kostkę jabłka, potem zalać to ubitymi na sztywną pianę białkami z niewielką ilością cukru i znów wstawić do piekarnika na 10 minut
do 3/8 pozostałego ciasta dodać kakao, tak aby zrobiło się brązowe i pokruszyć na cieście i znowu włożyć do piekarnika na 15 minut
3/4 kostki margaryny rozpuścić w garnuszku z 3/4 szklanki cukru, duża ilością kakao i odrobiną mleka, stale mieszać, aż masa zgęstnieje, po wystudzeniu polać masą zimne ciasto
1 komentarze
Rewelacja. Uwielbiam to ciacho, a zwłaszcza z czekoladową polewą ;)
OdpowiedzUsuń