tort z figami

niedziela, sierpnia 25, 2013

 


Biszkopt czekoladowy:
 4 jajka + 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków + 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) + łyżeczka proszku do pieczenia + 1/3 szklanki kakao + 50 g startej gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać. Piec w małej, okrągłej tortownicy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą z likierem kawowym, dżemem truskawkowym i bitą śmietaną, polać czekoladą rozpuszczoną w małej ilości śmietanki 30 % z dodatkiem łyżki masła (aby glazura ładnie błyszczała)

You Might Also Like

2 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów