tort karmelowy ze snickersem / carmel cake with snickers
sobota, kwietnia 20, 2013150 g pokruszonych ciastek Oreo lub innych tego typu (ja często używam Neo z Lidla) + 6 łyżek roztopionego masła ułozyc na dnie małej tortownicy (śr. 20 cm), mocno docisnąć i podpiec w piekarniku ok. 7 min. w temp. 170 stopni (pięknie pachnie!)
I warstwa:
opakowanie serka mascarpone zmiksować z 3/4 puszki gotowej masy karmelowej, dodać pokruszony batonik Snickers
II warstwa:
kubeczek śmietany kremówki ubić i dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny
ciasto schłodzić w lodówce do czsu zastygnięcia masy
wierzch ozdobić pozostałą masą krówkową (podgrzaną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy esy-floresy) i pociętym batonikiem Snickers
pomysł zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki i lekko zmodyfikowany na swoją potrzebę
11 komentarze
*_*
OdpowiedzUsuńwooow... zazdroszczę! Pożarłabym! :) Proste a smak zapewne obłędny. Zapisałam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
mmm... właśnie na to mam teraz ochotę :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńNa pewno obłędne w smaku :D
OdpowiedzUsuńoooo.. takiego czegoś potrzebuje! Wpadam na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńCudo, istne cudo. Mogę tylko zapytać na jaką formę są podane proporcje? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie, było by mi miło cię gościć :)
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
dzięki, torcik robiłam w małej formie - 20 cm
OdpowiedzUsuńWitam, chciałabym się dowiedzieć o jakiej średnicy tortownicę użyła Pani do tego przepisu ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńps. Mam zamiar "skleić" podobny torcik na własne 20 urodziny :)) Mam nadzieję, że wyjdzie równie smacznie wyglądający i smakujący jak tutaj :) Pozdrawiam.
20 cm, pozdrawiam :)
Usuń