risotto z grzybami
sobota, marca 12, 2016
składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 340 g grzybów leśnych (ja użyłam farszu z podgrzybków ze słoika z Lidla), mogą być pieczarki
- 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego
- 80 ml wina białego wytrawnego
- 1 cebula
- tarty ser grana padano lub parmezan
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka posiekanej drobno zielonej pietruszki lub szczypiorku
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby, krótko smażymy, mieszając. Wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Wlać wino i gotować jakieś 2 minuty aż całe wyparuje. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto. Ryż powinien gotować się około 20 minut. Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty ser, zieleninę i dokładnie mieszamy.
inspiracja: http://kuchnialidla.pl
0 komentarze