risotto z grzybami

sobota, marca 12, 2016

składniki:
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 340 g grzybów leśnych (ja użyłam farszu z podgrzybków ze słoika z Lidla), mogą być pieczarki
  • 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego
  • 80 ml wina białego wytrawnego
  • 1 cebula
  • tarty ser grana padano lub parmezan
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej drobno zielonej pietruszki lub szczypiorku 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby, krótko smażymy, mieszając. Wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Wlać wino i gotować jakieś 2 minuty aż całe wyparuje. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto. Ryż powinien gotować się około 20 minut. Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty ser, zieleninę i dokładnie mieszamy.

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów