szarlotka z pianką i kisielem
wtorek, sierpnia 19, 2014ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki (ok. 60 dag)
1 kostka masła/margaryny
4 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
4 żółtka jajek
składniki zagniatamy i dzielimy ciasto na pół, pierwszą część wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch:
ok 1 kg startych jabłek
szczypta cynamonu
4 białka
1 opakowanie kisielu (np. wiśniowego)
1/4 szklanki cukru
starte jabłka wysypujemy na spód z ciasta, posypujemy cynamonem i przykrywamy pianką z ubitych jajek z cukrem i kisielem, a na samym wierzchu rozsypujemy pokruszoną resztkę ciasta
piec ok. 50 min w temp. 90 stopni C
P.S.
ciasto przed włożeniem do piekarnika i po upieczeniu:
przepis rodzinny
0 komentarze