kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną
środa, marca 19, 2014Kaczkę skropić olejem, sosem sojowym, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i wstawić na kilka godzin do lodówki, następnie nadziać farszem z owoców (jabłka obrać, pokroić, dodać garść żurawiny, skropić sokiem z polowy cytryny i posypać majerankiem), posypać majerankiem, spiąć wykałaczkami i piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok 2 godziny, co 30 minut podlewać ją powstałym sosem, a na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywkę aby kaczka się przyrumieniła.
A do kaczki kluski z gotowanych ziemniaków podsmażone na sosie z kaczki (przepis tu) i najlepiej buraczki lub czerwona kapusta
1 komentarze
U nas też dziś kaczka. Pozdrawiam gorąco. Ewa o
OdpowiedzUsuń