"szybkie" pierniczki
środa, grudnia 04, 2013szybko się je robi i szybko znikają ;)
Składniki na około 55 pierniczków:
- 400 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić, rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je mąką (tyle, by się nie kleiło), wykrawać różne kształty pierniczków, układać na blaszce w niewielkich odstępach, piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut, studzić na kratce, udekorować lukrem i posypką.przepis lekko zmodyfikowany (mąkę żytnią zastąpiłam pszenną) ze strony Moje Wypieki
1 komentarze
Fajny szybki przepis, pierniczki również bardzo ładne wyszły ale najładniejszy ten na pierwszej fotce po który sięga ta mała rączka:)
OdpowiedzUsuń