kruche ciasteczka z reniferem

poniedziałek, grudnia 23, 2013

 
ciasteczka są fajną alternatywa dla pierniczków, są miększe i nadają się do natychmiastowego spożycia, polecam

  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut, po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką, wykrawać świąteczne kształty, układać na papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia. Ozdobić lukrem (ja użyłam tego w pisakach, błyszczącego) i cukierkami.

Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów