kruche ciasteczka z reniferem
poniedziałek, grudnia 23, 2013
ciasteczka są fajną alternatywa dla pierniczków, są miększe i nadają się do natychmiastowego spożycia, polecam
Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać
szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut, po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3
mm, podsypując delikatnie mąką, wykrawać świąteczne kształty, układać na
papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zarumienienia. Ozdobić lukrem (ja użyłam tego w pisakach, błyszczącego) i cukierkami.
Przepis pochodzi ze strony: Moje Wypieki
0 komentarze