ciasto bananowe a'la Zofia Różycka / banana cake
sobota, lutego 20, 2016
Ciasto jest bardziej czekoladowe niż bananowe, chrupiąca posypka wzbogaca jego smak, idealne do herbaty, dzieciaki się nim zajadają, polecam:
składniki:
- 80 g masła
- 70 g brązowego cukru (lub xylitolu)
- 2 jajka
- 2-3 dojrzałe banany
- 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- garść orzechów włoskich
- 50 g masła
- 30 g cukru lub xylitolu
- 80 g mąki
- szczypta soli
Jajka ucieramy z cukrem (lub xylitolem) i masłem. Dodajemy rozgniecione banany, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, a następnie mieszamy ze sobą. Czekoladę kroimy na bardzo małe kawałki i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi orzechami. Mieszamy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Składniki na kruszonkę dokładnie łączymy i posypujemy ciasto. Pieczemy w 175°C przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Przepis pochodzi z książki Zofii Różyckiej "Alfabet Ciast", polecam, każdy przepis został przepięknie zilustrowany przez samą autorkę, uczta dla ciała i oka ;)
Przepis pochodzi z książki Zofii Różyckiej "Alfabet Ciast", polecam, każdy przepis został przepięknie zilustrowany przez samą autorkę, uczta dla ciała i oka ;)
0 komentarze