szarlotka sypana
środa, października 08, 2014
bardzo proste w wykonaniu i szybkie do zrobienia ciasto, polecam!
składniki: - 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- 1-2 kg obranych i startych na tarce o grubych oczkach jabłek
Suche składniki wymieszać, tortownicę wysmarować masłem, a na dno położyć papier do pieczenia (użyłam małej, okrągłej tortownicy). Na spód wysypać trochę suchych
składników. Na to warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników. Wierzchnią warstwą powinna być ta z suchej
mieszanki. Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło (najlepiej zmrożone przez chwile w zamrażalniku, będzie się łatwiej tarło).
Tortownicę położyć na blaszce, bo masło i sok z jabłek mogą wypłynąć.
Tortownicę położyć na blaszce, bo masło i sok z jabłek mogą wypłynąć.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Szarlotkę piec ok. 50-60 minut.
Roztopione masło zespala ze sobą składniki, a na wierzchu tworzy skorupkę, która może sprawiać w pierwszym dniu małe problemy z krojeniem (polecam nóż z ząbkami, taki jak do chleba), na drugi dzień nasiąka i już łatwiej się kroi.
inspiracja: http://whiteplate.com
1 komentarze
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń