składniki:
400 g łososia
600 g dyni
2cm imbiru
pół papryczki chili
sok z cytryny
sól
pieprz
słodka papryka
dynię pokroić w cienkie półplasterki i wsadzić do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 20 minut, podpieczona dynię łatwiej obrać ze skórki, obraną dynię włożyć do miski, dodać posiekany imbir i papryczkę chili oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i zblędować na gładkie puree, doprawić je do smaku
łososia doprawić sokiem z cytryny, posypać słodką i ostrą papryką i solą, smażyć na patelni po kilka minut z każdej strony (zacząć od strony ze skórą i na tej stronie smażyć dłużej), gotową rybę podawać z dyniowym puree
przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" Anny Starmach, zamieniłam tylko limonkę na cytrynę
- sobota, października 25, 2014
- 0 Comments