sos carbonara z cukinią a'la Jamie Oliver
piątek, sierpnia 04, 2017oto czego potrzebujemy:
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- 6 średniej wielkości zielonych i żółtych cukinii,
- cebula (u mnie dodatkowo dołozona do przepisu oryginalnego)
- 500 g penne,
- 4 duże żółtka,
- 100 ml śmietany 40% ,
- 2 duże garści świeżo startego parmezanu (u mnie ser żółty),
- oliwa,
- 12 plastrów pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych na skwarki (u mnie kiełbasa),
- mały pęczek świeżego tymianku,
- ewentualnie: kilka kwiatów cukinii, do dekoracji
Wstawiamy osolona wodę, makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu (nie wylewamy wody po gotowaniu makaronu, bo przyda się później!)
Cukinie kroimy na kawałki o podobnej wielkości i kształcie, jak penne. Żółtka, śmietanę i połowę sera mieszamy w misce. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli.
Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy cebulę. Dokładamy cukinię, posypujemy pieprzem i listkami tymianku, mieszamy. Smażymy, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać. Oddzielnie usmażyłam kiełbasę.
Aby sos carbonara się udał odcedzamy ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie mieszamy na patelni makaron z cukinią i kiełbasą, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu. Wlewamy śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko mieszamy! Od tego momentu żadnego podsmażania, bo żółtka się zetną, a z jajek zrobi się jajecznica.
Serwujemy natychmiast bo sos szybko gęstnieje. Palce lizać!
1 komentarze
Wszystko wygląda prosto. Kroimy, podsmażamy, gotujemy al dente itd. Tylko czemu co drugi raz zamiast sosu carbonara wychodzi mi jajecznica z cukinią? Te błyskawiczne mieszanie jakoś mi się słabo udaje. Ale pracuję nad tym :)
OdpowiedzUsuń