dębowe ogórki kiszone
piątek, sierpnia 04, 2017
o czym należy pamiętać przy robieniu ogórków kiszonych:
przyprawy na jeden duży słoik:
- ogórki z dobrego źródła
- woda z dobrego wodociągu
- spora ilość przypraw
- słoiki wyparzone lub wypieczone, NOWE nakrętki
przyprawy na jeden duży słoik:
- gałązka kopru z baldachimem
- pasek świeżego chrzanu
- ząbek czosnku (ja daję z łupiną dla intensywniejszego smaku)
- 1/3 łyżeczki gorczycy
- liść dębu (dzięki niemu ogórki będą twardsze i jędrniejsze)
- liść czarnej porzeczki (lub wiśni)
solanka:
- na litr gorącej wody 2 łyżki soli
na dnie słoja układamy przyprawy, wkładamy ogórki ogonkami do dołu, wlewamy solankę, otwarte słoiki trzymać w ciepłym miejscu przez 2-4 dni do czasu aż na powierzchni pojawi się piana, zakręcamy i odstawiamy do chłodnego miejsca na 2-3 tygodnia
przepis pochodzi z książki "W słoiku. Przetwory przez cały rok" Kasi Marciniewicz
1 komentarze
Wyglądają apetycznie - mi jednak nigdy takowe się nie udały. W warzywniaku na osiedlu jeden producent ogórków kiszonych ma duże wzięcie, ro czy to ogórki czy surówki robi niczym jak u babci.
OdpowiedzUsuń