ratatouille z sezonowych warzyw w słoiku
piątek, sierpnia 04, 2017- żółta cukinia
- zielona cukinia
- bakłażan
- pomidory
- cebula
- papryka
- czosnek
- oliwki
- oliwa
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- zioła prowansalskie
- sól himalajska
- pieprz mielony
umyte i pokrojone warzywa układamy na blasze razem ze świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą, pieczemy tak długo, aż będą miękkie, układamy warstwami w słoiku przesypując ziołami prowansalskimi i skrapiając oliwą,
pasteryzujemy na mokro ok. 30 minut (do wyłożonego ściereczką garnka wkładamy zakręcone słoiki, wlewamy wodę o tej samej temperaturze co zawartość słoików - poziom wody powinien sięgać minimum 3/4 wysokości słoika, , pasteryzować w temperaturze wody ok. 75 do 90 stopni C.)
przepis pochodzi z książki "W słoiku. Przetwory przez cały rok" Kasi Marciniewicz
to będzie już chyba ostatni przepis z cukinią w roli głównej tego lata, tak obrodziła, że muszę przyznać, że chyba nieco mi się już... przejadła ;-)
to będzie już chyba ostatni przepis z cukinią w roli głównej tego lata, tak obrodziła, że muszę przyznać, że chyba nieco mi się już... przejadła ;-)
0 komentarze