kwiaty cukinii smażone w piwnym cieście / beer-battered zucchini flowers
wtorek, lipca 11, 2017
miejmy na uwadze, że jeśli nie chcemy ograniczać ilości zbiorów cukinii zbieramy tylko kwiaty na łodyżce, a nie te, które maja u nasady małą cukinię, czyli tych nie zbieramy:
składniki:
- 8 – 10 kwiatów cukinii
- ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- ½ szklanki piwa, jasnego
- spora szczypta soli
- olej do smażenia (olej kokosowy, ryżowy, z pestek winogron lub rzepakowy)
przygotowanie:
- umyć kwiaty cukinii
- z wnętrza kwiatów delikatnie usunąć pręciki (np. pęsetą)
- do piwa stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką
- dodać sól
- mocno rozgrzać olej
- kwiat cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelnię
- smażyć przez 1 – 2 minuty, następnie obrócić i znowu krótko smażyć
- odłożyć na papierowy ręcznik i od razu podawać, obsypane szczyptą soli
po usmażeniu mają słodko-cierpki smak piwa
0 komentarze