kwiaty cukinii smażone w piwnym cieście / beer-battered zucchini flowers

wtorek, lipca 11, 2017

miejmy na uwadze, że jeśli nie chcemy ograniczać ilości zbiorów cukinii zbieramy tylko kwiaty na łodyżce, a nie te, które maja u nasady małą cukinię, czyli tych nie zbieramy:
a te możemy:

składniki:
  • 8 – 10 kwiatów cukinii
  • ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • ½ szklanki piwa, jasnego
  • spora szczypta soli
  • olej do smażenia (olej kokosowy, ryżowy, z pestek winogron lub rzepakowy)
przygotowanie:
  • umyć kwiaty cukinii 
  •  z wnętrza kwiatów delikatnie usunąć pręciki (np. pęsetą)
  • do piwa stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką
  • dodać sól
  • mocno rozgrzać olej 
  • kwiat cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelnię 
  • smażyć przez 1 – 2 minuty, następnie obrócić i znowu krótko smażyć
  • odłożyć na papierowy ręcznik i od razu podawać, obsypane szczyptą soli
po usmażeniu mają słodko-cierpki smak piwa 

przepis pochodzi z bloga jadłonomia

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów