jagody w słoikach na zimę

sobota, lipca 15, 2017

zamieszkiwanie w pobliżu lasu ma wiele zalet, między innymi to, że można spontanicznie wyskoczyć na jagody, zająć tym samym dzieciaki przez chwilę i zrobić parę słoików tych owoców w cukrze na zimę, kiedy to będziemy je pałaszować wspominając z utęsknieniem lato :-)
jagody w cukrze na zimę:
  • rozgrzać piekarnik do 130°C 
  • umyć słoiki oraz nakrętki
  • włożyć odkręcone słoiki i nakrętki do piekarnika na kratkę i wypiekać je 20 minut
  • oczyścić jagody z gałązek, igieł, listków i przepłukać je na sicie pod bieżącą wodą
  • napełnić słoiki jagodami i dodać czubatą łyżkę cukru
  • zakręcić słoiki i wstawić do piekarnika na 45 minut
  • wyjąć i pozostawić do wystudzenia 
sposób na zachowanie jagód na zimę w słoikach zaczerpnęłam z książki Kasi Marciniewicz "W słoiku. Przetwory przez cały rok", można go także znaleźć na blogu tej autorki chillibite
polecam lekturę i wekowanie ;-) 

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Takie słoiczki zimą to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, pewnie nie wszystkie doczekają zimy ;-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że mogłam zainspirować :)
    Jagody my love!

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów