jagody w słoikach na zimę
sobota, lipca 15, 2017
zamieszkiwanie w pobliżu lasu ma wiele zalet, między innymi to, że można spontanicznie wyskoczyć na jagody, zająć tym samym dzieciaki przez chwilę i zrobić parę słoików tych owoców w cukrze na zimę, kiedy to będziemy je pałaszować wspominając z utęsknieniem lato :-)
jagody w cukrze na zimę:
- rozgrzać piekarnik do 130°C
- umyć słoiki oraz nakrętki
- włożyć odkręcone słoiki i nakrętki do piekarnika na kratkę i wypiekać je 20 minut
- oczyścić jagody z gałązek, igieł, listków i przepłukać je na sicie pod bieżącą wodą
- napełnić słoiki jagodami i dodać czubatą łyżkę cukru
- zakręcić słoiki i wstawić do piekarnika na 45 minut
- wyjąć i pozostawić do wystudzenia
sposób na zachowanie jagód na zimę w słoikach zaczerpnęłam z książki Kasi Marciniewicz "W słoiku. Przetwory przez cały rok", można go także znaleźć na blogu tej autorki chillibite,
polecam lekturę i wekowanie ;-)
4 komentarze
Takie słoiczki zimą to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, pewnie nie wszystkie doczekają zimy ;-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam zainspirować :)
OdpowiedzUsuńJagody my love!
szybko i nieskomplikowanie, tak lubię! :-)
Usuń